Geschiedenis Speeltuin

In de periode tussen 2000 en 2004 hebben plaatselijke ondernemers onder aanvoering van het bedrijf Centrafarm de speeltuin gerealiseerd. In 2005 werd de speeltuin eigendom van gemeente Etten-Leur.

De gemeente werd daardoor verantwoordelijk voor de vervangingsinvesteringen, het beheer en het onderhoud van de speeltoestellen. De gemeenteraad zorgde voor jaarlijkse middelen voor het vervangen en onderhouden van de toestellen maar er werd tegelijk ook een ‘uitdrukkelijk beroep gedaan op de Etten-Leurse samenleving bij het behoud en voortbestaan van de speeltuin in de toekomst’.

Dit beroep is op verschillende manieren opgepakt door Etten-Leur:

  • Vele Etten-Leurse organisaties hebben een geldbedrag beschikbaar gesteld voor de aanschaf van nieuwe speeltoestellen;
  • Het naastgelegen bedrijf ‘De Twee Gebroerders’ bood aan dat de toiletten gebruikt konden worden voor speeltuingasten, en er kon van hun zaal gebruik gemaakt worden bij activiteiten;

In 2014 is de oude speeltuinstichting opgegeven, helaas was er toen veel overlast van jongeren. In 2015 is er een nieuwe stichting opgericht om de speeltuin te kunnen behouden. Deze stichting zet zich in voor een goede reputatie van de speeltuin, organiseert activiteiten en richt zich op fondsenwerving voor de vervanging van speeltoestellen.

In 2018 is (met dank aan Jan van Sundert) de kiosk opgeknapt en is er een toilet geplaatst wat vrij toegankelijk is voor iedereen in de speeltuin.

Vanuit de gemeente worden er geen reserveringen meer gedaan voor het vervangen van speeltoestellen. Wel zorgen zijn voor het beheer van de speeltuin, waaronder bijvoorbeeld de veiligheidsinspecties vallen.

Ingang speeltuin